Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie:

De meest gebruikelijke methode om een gevel (na)te isoleren, is om de spouwmuren te vullen met isolatiemateriaal. De spouwmuur werd in Nederland toegepast sinds de jaren dertig, maar algemeen sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het doel van de spouwmuur was niet om als isolatie te dienen, maar om te voorkomen dat (slag)regen door de poreuze baksteenlaag naar binnen zou dringen. Door een tweede baksteenlaag voor de muur te zetten, kon de regen niet meer overspringen. Later werd deze onbenutte ruimte gebruikt om isolatie aan de gevelwand toe te voegen.

Daarbij gebruikt men drie isolatiegroepen:

Polystyreenkorrels

Dit materiaal (piepschuim) wordt vermengd met latex en in de spouwmuur gespoten. Doordat de latex meerdere uren nodig heeft om op te drogen, kan dit mengsel met luchtdruk tot in de kleinste ruimtes gespoten worden. Na uitharding van de latex vormt zich één vaste plaat in uw spouwmuur, die niet alleen uitstekend isoleert, maar ook geen water doorgeeft van het buiten- naar het binnenblad.
Dit is de meest ideale spouwmuur na-isolatie die ons op dit moment bekend is.

Steen- of glaswol

Als platen of dekens aangebracht zijn tijdens de bouwperiode, dan mogen deze geen contact maken met het buitenblad omdat er anders weer doorslag van water naar binnen op kan treden.
Tegenwoordig wordt steen- of glaswol als na-isolatie ingespoten in de spouw. Hierbij moet weer goed opgelet worden op het risico van waterdoorgifte tussen het buiten- en binnenblad. Deze methode adviseren wij enkel als duidelijk is dat de gevel nauwelijks of geen slagregen zal krijgen.

Gemodificeerd PUR-schuim

Wordt onder druk in de spouwmuur gespoten. Omdat PUR-schuim direct uithardt, zou dit betekenen dat er luchtpockets in de spouw zouden ontstaan, waar geen isolatiemateriaal komt. Hier is de wand dan gedeeltelijk kouder en zal er waterdamp aan de binnenzijde kunnen condenseren. Om dit tegen te gaan, wordt bij spouwmuurvulling weekmaker toegevoegd. Afgezien van de ecologische vraagtekens die te stellen zijn bij het gebruik van deze weekmakers, moeten we ook wijzen op de risico’s die bij het gebruik optreden. Wordt er te weinig weekmaker toegevoegd, dan blijven er isolatiegaten over, maar wordt er te veel weekmaker gebruikt, dan blijft het restant actief, totdat uiteindelijk alle PUR na een aantal jaren weer opgelost zal zijn. Om deze reden adviseren wij niet om gespoten PUR in spouwmuren te gebruiken.

 

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Geen vergunning of toestemming nodig
  • Geen verandering aan het gevelbeeld van uw woning
  • In één dag klaar
  • Geen troep in uw woning
  • Zeer gunstige prijs

Nadelen:

  • Geen onmiddellijke nadelen bekend bij ons.

Meer info

Klik op de knop om meer informatie te verkrijgen over  de verschillende producten onder de categorie gevelisolatie.

Bestellen

Klik op de knop hieronder en vul het formulier in om uw dakisolatie te bestellen. U ontvangt dan van ons een proforma factuur voor uw gekozen product. Als u akkoord bent, betaalt u gewoon deze factuur met een overschrijving, en bezorgen wij uw product(en).

Klik “hier” om naar de producten te bekijken!